O patanie stranie

Acum ceva vreme ma aflam la o cabana cu prietenii si ne spuneam povesti cu fantome. Deodata, am auzit o bataie in geam….

Se face liniste in camera. Adrian, amicul meu este langa mine. Se  ridica brusc. Lumina lunii ii lumineaza fata iar ochii ii sticlesc speriati. Corpul lui tremura. Cineva scoate un tipat scurt. Este Simona care se afla in pat.  Are parul ravasit  si obrajii rosii. Sta ghemuita si strange o patura cenusie in jurul ei. Imi sterg stropii de transpiratie de pe frunte. Ma ridic si ma apropii de fereastra. Vad  un chip cu barba sura. Are parul alb luminat de luna si pe umeri o patura. Ochii lui negri ma privesc rugator. Adrian imi spune cu voce joasa ca poate este un om sarman si vrea sa intre. Ridic mana si ii fac semn sa vina la intrare. Ma indrept spre usa masiva de lemn si o deschid.

In fata mea il vad pe omul cu patura maro in jurul lui. Ii spun sa intre si sa se aseze in camera. Se pune pe un scaun de langa soba. Patura ii descopera picioarele si vad doua ghemotoace de blana. Aud un mieunat. Doua pisici negre ies de sub  patura maro. Una din ele se apleaca pe labele din fata si se intinde. Adrian se asaza pe patul de langa soba. Este imbracat  intr-un hanorac negru si priveste mirat spre batran. Simona ii aduce  batranului un ceai cald.  I-l intinde si priveste cu curiozitate spre el. Batranul spune multumesc iar dintii albi din fata i se dezvelesc. Vocea ii este groasa si inceata. Vrea sa ne spuna o poveste  a familiei lui. Andrei incuviinteaza in timp ce da din cap. Ma sprijin de peretele de langa soba. Spune ca  provine dintr-o familie  de vita nobila si  il umareste un blestem. Trebuie sa se adaposteasca in fiecare noapte in orice incapere pentru ca sa scape cu viata. Stramosii lui vor veni din mormant ca sa il duca cu ei. Batranul roteste ceasca. Zaharul se ridica la suprafata.  Barbatul  are privirea atintita spre ceai. Pisica neagra se catara de pe pat, pe pervazul ferestrei. Simona se aseaza langa mine si imi atinge bratul. Mana ei este rece si tremura. Isi apropie  buzele de urechea mea. Imi sopteste ca ii este frica. Batranul ne atinteste cu privirea. Deodata ridica vocea. Ne intreaba daca avem ceva sa ii spunem. Simona incepe sa tremure cu tot corpul. Ii raspund la fel de raspicat ca nu avem nimic sa ii spunem. Una din pisici miauna putenic. Este in camera alaturata. Batranul ridica ceasca de ceai  si o arunca. Aud un bubuit. Se sparge in sute de cioburi. Adrian tipa la batran sa iasa din camera. Brusc, auzim un zgomot puternic din camera alaturata .Ma ridic si am duc acolo. Fereastra este sparta . O jumatate din ea s-a desprins si s-a imprastiat in cioburi. Ma apropii si vad pisica neagra cum se indeparteaza. Printre copaci sunt niste lumini. Se vad din ce in ce mai aproape. Ma duc la batran si il apuc de umar. Il intreb ce sunt luminile acelea. Spune  ca sunt stramosii lui care au venit dupa el. Simona duce mana la gura si isi inabuse un strigat. Ii spun ca nu se va intampla asta. Adrian imi spune sa il dam afara. Pe fata lui se scurg stropi mari de transpiratie. Aud sunete ciudate de trib. Vad pe fereastra lumini de faclii. Cineva striga. Spune “ Mos Vasile poate sa iasa, este salvat”.

Batranul se ridica. Patura gaurita maro ii cade de pe umeri. Isi duce mana la barbie si isi da jos barba alba. Este una falsa. Incepe sa rada zgomotos. Vad ca este un barbat in jurul varstei a doua. Se apleaca in fata noastra. Spune ca in aceasta seara este Ziua Mosilor, o traditie locala. Trebuie sa intre intr-o casa si sa sperie gazda. Ne imbratiseaza.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s