Mircea Preda era un elev de nota 7?

Contrar asteptarilor, nu toti scriitorii au excelat la limba romana. Marin Caralasu, redenumit mai tarziu Mircea Preda, a avut note mediocre , iar la limba romana nu a reusit sa treaca de 8. Acest lucru poate fi incurajator  pentru cei pasionati de literatura,  dar care lasa de dorit la gramatica, insa pentru mine a fost o veste care ma facut sa imi pun niste intrebari. Oare Mircea Preda era Niculae din romanul sau? Sau mai degraba Ilie Moromete, a carui mod de gandire era acela de a face ceva practic decat “invatatul cartii”? Nu stiu daca m-a dezamagit doar pentru ca pentru mine, Marin Preda este unul dintre putinii scriitori pe care ii idolatrizez, sau mai degraba pentru ca ma asteptat ca oricine care scrie o carte (in special cele incluse in programa scolara) sa stie mult peste media generala in domeniul limbii romane.

Daca ar trebui sa raspund la intrebarea pusa mai sus, este Preda un al doilea Niculae, raspunsul este afirmativ. Romanul sau “Morometii” a fost scris pe baza intamplarilor reale din viata autorului, cu mici modificari. Desi nu a avut o situatie finaciara buna, in copilarie, a urmat scoala. Momentul in care Niculae Moromete primeste coronita, iar tatal sau il insoteste la scoala, este evocat din viata reala.

Unii pot spune ca pasiunea pentru scris a fost descoperita mai tarziu de catre Preda, insa  tiind sa cred ca, ca si in cazul altor genii,, ca nu calificativele  te reprezinta pentru ca sunt diferiti factori care le influenteaza, ci cultura pe care o descoperi in general dupa terminarea liceului. Din acest motiv am postat semnul intrebarii la sfarsitul titlului.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s