Cine e de vina pentru preturile “nesimtite” la alimente?

Romania are o piata dezorganizata unde milioane de hectare de teren agricol sunt in degringolada, iar exploatatiile sunt faramitate.

Principalele cauze ale deteriorarii sectorului agricol sunt lipsa de capital, de tehnologie si de expertiza, este de parere secretarul general Agrostar, Tudor Dorobantu.

In opinia acestuia, preturile la alimente cresc fiindca nu mai exista producatori agricoli care sa realizeze bunurile de consum alimentar fiindca statul nu i-a mai sustinut.

Contrar acestuia, Adrian Radulescu, secretar general la Ministerul Agriculturii, afirma ca preturile la alimente nu tin de competenta Ministerului Agriculturii.

“Preturile la alimente nu tin de noi, le face piata. Este vorba de conjunctura internationala, de energie electrica, gaze, petrol si de agentii economici care cumpara la un pret mic si vand la un pret mare”, a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.

Pe de alta parte, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, nu crede ca cresterea preturilor la alimente poare fi o conspiratie premeditata a producatorilor.

“Guvernul a aratat catre producatori, insa nu ne-a spus ca in primul trimestru a majorat si el accizele si a contribuit la cresterea preturilor carburantilor. Nu m-as grabi sa dau vina pe producatori.

Multora dintre ei le-ar conveni sa vanda la preturi mai mici, sa aiba vanzare mai multa”, a declarat pentru Bloombiz.ro Varujan Vosganian.

Pe de alta parte, Tudor Dorobantu acuza statul roman ca a dat frau liber intermediarilor, importatorilor si retelelor de supermarketuri care au creat monopoluri in Romania.

Potrivit fostului ministru, in Romania produsele care au elasticitate scazuta au o pondere mare: alimentele, intretinerea si chiar carburantii care ocupa 8-10% din veniturile medii ale romanilor.

“Aici e vorba de cosul mediu. Daca impartim analiza pe segmente de populatie, pentru cei cu venituri modeste, procentul depaseste 50% in ceea ce priveste marfurile alimentare”, a mai precizat Vosganian.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Cine e de vina pentru preturile “nesimtite” la alimente?

 1. Pingback: Noul cod al muncii isi face efectele « Popateapa's Blog

 2. Pingback: Happyhosting.ro!De-aş câstiga şi eu ceva! « Popateapa's Blog

 3. Pingback: Quod erat demonstrandum « Popateapa's Blog

 4. Pingback: Quod erat demonstrandum

 5. Pingback: Ziarul lui Ipu « Popateapa's Blog

 6. Pingback: Noul cod al muncii isi face efectele | OLTENITA LIVE

 7. Pingback: EHEC atac terorist sau , o boală cunoscută de decenii ce încearcă să destabilizeze unele economii, in perioadă de criză « Popateapa's Blog

 8. Pingback: EHEC atac terorist sau , o boală cunoscută de decenii ce încearcă să destabilizeze unele economii, in perioadă de criză

 9. Pingback: Ziarul lui Ipu | Site de test

 10. Pingback: Ziarul lui Ipu - Ziarul lui Ipu

 11. Pingback: Noul cod al muncii isi face efectele | OLTENITA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s